Škola za kontrolu stresa i razvoj uma

Najčešća pitanja

 

P.0. Najčešća pitanja su, ipak, vezana za cenu seminara.

Trenutna cena Osnovog seminara je:
Prvi stepen -80 evra, Drugi stepen 90 evra, za uplatu odjednom – 160 evra.

Od 1. oktobra 2018. cena će biti:  Prvi stepen 100 evra, drugi stepen 120 evra, a za uplatu odjednom – 200 evra.

 

P. 1.  Da li upotreba mentalnih tehnika Silva metoda u oblasti zdravlja čini nepotrebnom stručnu medicinsku pomoć?

O. 1.  Ne, naprotiv. Silva metod kao naučno zasnovan obrazovni program insistira u svim svojim pisanim materijalima i usmenim prezentacijama predavača na seminarima da je prilikom primene tehnika u oblasti zdravlja neophodan i stručan lekarski nadzor. Silva metod nije zamena za medicinu. On zajedno sa medicinom, ruku pod ruku, pomaže pojedincu da uz primenu stručne lekarske pomoći, sam još mentalno mobiliše unutrašnje prirodne mehanizme isceljenja.

P. 2.  Da li može na seminaru Silva metoda da učestvuje i osoba koja je pod terapijom  zbog oboljenja mentalne prirode?

O. 2.  Silva metod ima precizno definisana pravila i u samoj prijavi za seminar je jasno naznačeno da osobe koje su pod terapijom mentalne (psiho) prirode mogu da učestvuju na seminaru samo pod uslovom da to pismeno potvrdi njihov lekar (psihijatar) odn. psiholog ili uz lično učešće lekara zajedno sa svojim pacijentom na samom seminaru. Osobe sa određenim psihičkim poremećajima imaju vrlo veliki problem u kontrolisanju (usmeravanju) sopstvenog uma. Iako Silva metod može ovim osobama da pomogne, potrebno je da one budu pod redovnim stručnim nadzorom.

P. 3.  Da li je Silva metod hipnoza?

O. 3.  Ne, Silva metod nije hipnoza. Osnovna razlika je u tome što prilikom hipnoze kontrolu nad procesom u kojem se nalazi subjekt ima terapeut (hipnotizer), dok u Silva metodu subjekt (osoba) sam ima kontrolu nad sobom u svakom trenutku mentalnog vežbanja. Najčešće kada se subjekt nalazi u hipnotisanom stanju njegov mozak funkcioniše u teta moždanim frekvencijama (4 – 7 Hz), dok mozak osobe koja koristi tehnike Silva metoda funkcioniše pretežno u alfa opsegu (7 – 14 Hz).

P. 4.  Da li Silva metod ima neke veze sa sektama?

 O. 4.  Ne. Sekte su verske zajednice, a Silva metod je škola – odn. obrazovni program. Svi znamo da vrlo malo koristimo svoj mozak i Silva metod nas upravo uči da više koristimo taj ogromni mentalni potencijal, neko u svrhu poboljšanja pamćenja, koncentracije, bržeg učenja, a neko smeru bržeg dobijanja informacija ili kvalitetnijeg i efikasnijeg rešavanja sopstvenih problema. Svaki čovek, bez obzira da li je vernik ili ateista poseduje um i mozak koji neprestano rade. Svaki čovek može da nauči kako da više koristi sopstveni um i mozak i tome ga upravo podučava Silva metod. Silva metod kao naučno zasnovan obrazovni program većeg korišćenja umnog potencijala se ne bavi verskim pitanjima već to prepušta stručnjacima – teolozima. Silva metod se uopšte ne dotiče oblasti verskog opredeljenja pojedinca, jer to smatra suverenim pravom svake osobe.

P. 5.  Da li svako može da nauči da uđe u tzv. „alfa stanje“ i da koristi mentalne tehnike Silva metoda?

O. 5.  Silva metod daje upravo te dve garancije svakom polazniku koji je prisutan od početka do kraja seminara a to je : 1) da će naučiti da ulazi u alfa – stanje i ostane u njemu po sopstvenoj želji i 2) da će naučiti mentalne tehnike Silva metoda.

P. 6.  Kako znamo da smo u „alfa stanju“?

 O. 6.  Jedini precizan način da se izmeri frekvencija rada mozga jeste preko elektroencefalografa. Silva metod je na slučajnim uzorcima diplomaca po završetku seminara vršio merenja frekvencije rada mozga diplomaca dok rade svoje vežbe Silva metoda. Ta istraživanja su pokazala da je mozak diplomaca dok radi vežbu pretežno u alfa – opsegu i to sa tendencijom da najviše bude na 10 Hz. Sami diplomci znaju da su u alfa stanju po osećaju koji je za njih vrlo lako prepoznatljiv. Takođe, diplomci Silva metoda znaju da su bili u „alfa – stanju“ po rezultatima koje su postigli i po povratnim informacijama koje su dobili u objektivnoj realnosti. Te rezultate i te povratne informacije su jedino mogli postići dodatnim korišćenjem mozga u „alfa – stanju“.

P. 7.  Da li će sve tehnike Silva metoda odmah profunkcionisati za mene?

 O. 7  Sve mentalne tehnike Silva metoda su provereno efikasne. Svaki diplomac seminara Silva metoda je naučio sve tehnike koje su prezentovane na seminaru. Na početku kreće sa korišćenjem 2-3 tehnike koje su mu najpotrebnije za rešavanje aktuelnih problema i koje mu negde po prirodi „leže“. Kasnije proširuje asortiman na dalje tehnike i često se dešava da određena tehnika ne profunkcioniše odmah. Potrebno je samo malo upornosti, strpljenja, striktnog poštovanja metodološkog postupka i neophodna je primena tehnika na onim projektima gde su želje (potrebe) najjače. Onda će svaka tehnika profunkcionisati i pokazati svoju delotvornost.

P. 8.  Da li ja, kao diplomac, mogu nekog drugog da podučavam tehnikama Silva metoda?

O. 8.  Da objasnite principe funkcionisanja – DA, da podučavate – NE. Mentalne tehnike je potrebno da pojedinac nauči direktnim učešćem na seminarima Silva metoda od kvalifikovanog predavača Silva metoda.

P. 9.  Da li mogu nekoga da povredim ili nekom učinim nešto nažao koristeći tehnike Silva metoda?

O. 9.  Povređivanje (i čak fizičko ozleđivanje) drugih je svojstveno beta budnom stanju. Kada čovek opušten u alfa stanju proizvede negativnu misao želeći da naudi drugome, njegov mozak automatski ubrzava svoj rad i on izlazi iz tog opuštenog optimalnog alfa – stanja koje ima sve dobro potrebne prednosti (4 glavne karakteristike alfa stanja). Istovremeno original misao ostaje kod njega i realizuje se u njegovom životu dok je kopija, uslovno rečeno, „puštena u etar“. Pošto je osoba kojoj je upućena izvanredno prirodno zaštićena, ukoliko i njena „antena“ primi ovu poruku, njen „selektor“ je neće proslediti dalje jer nije u skladu sa osnovnim, najjačim urođenim programima u njenom mozgu kao što su život, reprodukcija, opstanak i zdravlje.

P. 10.  Da li ja mogu da promenim neku drugu osobu preko tehnika Silva metoda?

 O. 10.  Vi možete direktno da promenite samo sebe a drugoj osobi možete da ponudite promenu uz puno poštovanje izbora koji će ona napraviti. Ukoliko drugoj osobi koja je bolesna ponudite zdravlje (npr. preko tehnike ogledala uma) imate velike šanse na uspeh. Ukoliko drugoj osobi ponudite uspeh na planu koji je za tu osobu bitan i ukoliko to ova istovremeno želi imate velike šanse za uspeh. Ukoliko drugoj osobi ponudite promenu koju ona ne želi i koja nije stvar njenog izbora onda su vam šanse za uspeh minimalne ili nikakve. Na seminarima Silva metoda svaki polaznik dobija čitav komplet instrumenata za ličnu primenu. Sebe direktno može promeniti a drugom može samo ponuditi pomoć.

P. 11.  Koliko dugo treba da traje vežba Silva metoda?

 O. 11.  Po merenjima Silva metoda vežba od najmanje 15 min. je potrebna kako bi se optimalno neutralisali svi efekti akumuliranog stresa. Diplomci obično vežbaju od 15 – 30 min. u zavisnosti od toga koliko projekata rade u toj vežbi. Nema nikakvih negativnih efekata ukoliko neko pokuša da radi vežbu duže od 30 min. Jednostavno rečeno, vrlo je teško držati usmerenu svesnu pažnju u alfi duže od 30 min. Vrlo često osoba koja vežba duže od 30 min. sklizne u san ili oseti kako je bilo dosta mentalne aktivnosti u alfi i želi da izađe iz nivoa u budno stanje. U svakom slučaju preporuka Silva metoda je mnogo bolje je vežbati 3 puta dnevno po 15 minuta nego jednom dnevno 45 minuta.

P. 12.  Da li mogu Silva metod da savladam preko knjige?

O. 12.  Knjige o Silva metodu su odličan uvod i izvanredan način za upoznavanje samog metoda. U njima su ponuđeni određeni postupci za relaksaciju prilagođeni čitaocu koji sam vežba sa ciljem da donekle upozna sa relaksacionim alfa stanjem. Knjige Silva metoda pružaju takođe pregršt informacija o nastanku i razvoju samoga metoda, mogućnostima primene njegovih tehnika i pregled određenih naučno – istraživačkih projekata Silva metoda. Da bi se naučio Silva metod i njegove tehnike, neophodno je direktno pohađanje seminara gde je garantovano svakom polazniku da će nučiti kako da ulazi u alfa stanje i provodi vreme u njemu po želji zajedno sa svim mentalnim tehnikama prezentovanim na seminaru.

Коментари на: "Najčešća pitanja" (19)

 1. Sasa Radisic рече:

  Zeleo bih da moja deca zavrse kurs Silva metoda pa me interesuje da li postoji neka preporucena starosna granica za pohadjanje osnovnog kursa?

  • Dragi Saša,
   Ako ste diplomac – idealno vreme za vaš rad s decom je oko desete godine, a za dolazak na seminar, procenite sami.
   Iskustva su nam da lako prate, usvajaju i uživaju na seminaru i deca od 9-10 godina, i stariji. Svima do 14 godina, preporučuje se Prvi stepen seminara.

   Srdačan pozdrav,
   Margita

 2. Ruzica aksentijevic bogicevic рече:

  Draga Margita,

  Moja sestra i ja smo zavrsile osnovni seminar 1994.godine,jos dok su bili dvodnevni u Sava centru.Tada je bilo pravo otkrovenje za nas,i posle toliko godina,mogu da kazem ono tradicionalno HVALA SILVA METODU ZA SVE BLAGODETI KOJE NAM PRUZA.Usvojila sam tehnike koje se slazu sa mojom prirodom,i jednostavno ugradila u svoj nacin zivota i razmisljanja.Neke od tehnika su mi bile od velike pomoci da odrzim telesnu tezinu na optimalnom nivou savrsenom za mene,da lakse naucim ono sto mi je potrebno…da lako komuniciram u svim situacijama,i puno puno toga.
  Sada zelim da obnovim svoje znanje,i interesuje me da li je neophodno da donesem na uvid diplomu sa seminara?Ili je dovoljno da
  drzim tri prsta,pa da me pronadjete u evidenciji po imenu i prezimenu?
  Budite mi sve bolji i bolji.
  Srdacan pozdrav
  Ruzica Aksentijevic Bogicevic

 3. Kad dolazite u Sarajevo, i gdje mogu da saznam ima li neka organizacija ili osoba koja bi mogla da organizuje kurs Silva metoda u Sarajevu? Htjela bi da pohađam kurs Silva metoda a u Sarajevu ga niko ne organizuje.

  • Draga Darija, bili su neki dogovori oko održavanja seminara u maju, ali je pomereno do daljnjeg. Jedna dama se javila da bi rado okupila grupu i organizovala seminar, a ja bih rado došla u Sarajevo…:) Ne brinite, biće objavljeno na vreme.
   Pozdravljam vas,
   Margita

   🙂

 4. Hvala na odgovoru i nadam se skorom viđenju!

 5. Ruzica aksentijevic bogicevic рече:

  Draga Margita,
  Radujem se nasem druzenju Poslednjeg vikenda u ovom mesecu.
  Srdacno,
  Ruzica

 6. Beograd, Novi Sad i Skoplje su u planu. Ako bude interesovanja, možemo organizovati seminar bilo gde. Ipak, preporučila bih vam da se oslonite na raspored u Beogradu – najsigurnije je.

  Srdačan pozdrav,
  Margita

 7. Marija рече:

  Draga Margita,
  Ima nas u Nisu koji bi silno zeleli da dodjete u nas grad i odrzite seminar. Da li nas imate u planu. Pozdrav Marija

 8. Jelena рече:

  Dobar dan,

  MOzete li mi pobloze objasniti “ Intensive Programming“ i kurs „MOĆ PRODAJE – Specijalistički seminar“

  kao i da li mogu da ga pohadjaju diplomci ,cene i trajanje?

  hvala

  • Draga Jelena,

   Intenziv je smišljen za diplomce, da bi se u dva dana osvežile sve tehnike i programiranja. Prvi dan se počinje sa Dugim opuštanjem i završava s Kontrolom navika, a drugi dan se ponovi Dugo opuštanje i radimo do Ljudskog carsta uz dodatak još neke vežbe po želi ili potrebi prisutnih. Traje od 9 do 18 časova.Cena po danu je 1.000 dinara,

   MOĆ PRODAJE je dvodnevni specijalistički seminar – takođe za diplomce – gde se uče objektivne i subjektivne tehnike prodaje. Nije namenjeno samo profesionalnim prodavcima i trgovcima, već svima nama koji svakodnevno, u sopstvenim životima ‘prodajemo’ svoje znanje, usluge, ideje, misli…
   Naravno, vikend je u pitanju, od 9 do 19 časova.
   Cena seminara je 60 €

   Srdačan pozdrav,
   Margita

 9. Blazenka рече:

  Kako bi saznala kad će biti seminar u Novom Sadu?

  • Naredni Prvi stepen je 11/12. jula 2015. u Novom Sadu

   ps Hvala vam što ste me podsetili da popunim raspored.
   Margita
   🙂

 10. Lecilia рече:

  Draga Margita,

  da li se u bližoj budućnosti planiraju ponovni kursevi Silva metoda i kada?

  • Draga Lecilia,
   u Novom Sadu su seminari svaka dva-tri meseca – samo pratite raspored.
   Srdačan pozdrav,
   Margita

 11. Dusica Stanojevic рече:

  Postovani,

  Zainteresovana sam za pohadjanje prvog stepena silva metod za mene i moje dete. Ukoliko mi mozete preciznije reci kada je planiran naredni seminar.
  Srdacan pozdrav!
  Dusica

  • U Beogradu su seminari svakog meseca – naredni je 5/6. marta – Prvi stepen, a 15/13. marta 2016. Drugi stepen seminara,
   Imamo ograničen broj mesta, pa je potrebno rezervisati ga na vreme.
   Srdačan pozdrav,
   Margita
   🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: